شیرقلعه شهمیرزاد؛ دژ استوار تاریخ و طبیعت در قلب کوهستان قومس
به گزارش مجله سلو بلاگ، شهمیرزاد، این شهر زیبا و خوشآبوهوا در استان سمنان، جاذبههای متعددی را در دل خود جای داده است، اما یکی از برجستهترین و ارزشمندترین گنجینههای تاریخی آن، شیرقلعه شهمیرزاد است. این قلعه که بر فراز کوههای شمال غربی شهمیرزاد قرار گرفته، نمادی از تاریخ کهن منطقه قومس و معماری شگفتانگیز ایرانی است. مسیری که به این دژ باستانی میرسد، فرصتی برای عاشقان طبیعت و تاریخ است تا با کمی کوهپیمایی، همزمان از چشماندازهای بکر طبیعی و میراث باشکوه گذشتگان لذت ببرند.
این قلعه با قدمتی که به دوران اشکانی و ساسانی بازمیگردد، روایتگر قصههایی از تاریخ پرفراز و نشیب ایران است. چه در قالب یک قلعه نظامی و چه بهعنوان پناهگاهی امن، شیرقلعه همواره در قلب تاریخ و فرهنگ این سرزمین نقشی محوری داشته است.

برای دریافت مشاوره و خدمات تخصصی گردشگری و سفر به سراسر دنیا با bestcanadatours.com مجری مستقیم تورهای مسافرتی و گردشگری همراه باشید.
شیرقلعه در فاصله سه کیلومتری شمال غرب شهمیرزاد در شهرستان مهدیشهر واقع شده و دسترسی به آن نیازمند کمی کوهپیمایی است.
شیر قلعه شهمیرزاد از پناهگاه های مستحکم اسپهبدان طبرستان بوده و بر اساس مطالعات باستان شناسی دارای زیر ساخت دوره اشکانی و ساسانی است، دوگانگی ملات به کار رفته در معماری شیر قلعه و هم ساخت و سازهای نو بیانگر بازسازی و بازسازی آن در دوران اسلامی است.
این قلعه در گذشته برای حفاظت راه انشعابی از عظیمراه ابریشم، احداث شده بود و در قرن پنجم و ششم، اسماعیلی مذهبان که مرکز آنان قلعه الموت قزوین بود، از این قلعه استفاده می کردند و به روایتی برای تامین آب تونلی زیرزمینی از قلعه به چشمه حفر شده بود تا از گزند دشمنان در امان بمانند.
اگر برای تماشا شیر قلعه به شهمیرزاد سفر کنید در چهار گوشه قلعه چهار برج مدور دیده می گردد و معین است که درساخت دژ از سنگهای صخره ای همان کوه استفاده شده و دارای یک دروازه واقع در ضلع جنوبی است.
برج های دژکهن شهمیرزاد، دارای ابعاد منظمی نیستند و بعلاوه ارتفاع آنها به علت ناهمواری سطح کوه یکسان نیست.
فضاهای داخلی شیر قلعه شهمیرزاد اکنون پس از گذشت قرن ها در زیر خاک مدفون شده، ولی دیوارها، برج و باروهای آن نسبتا سالم مانده است و آنچه باعث استحکام بی نظیر این قلعه شده، استفاده از ملاتی متشکل از ملات ساروج، آهک خاکستر و ماسه بادی است.
آنچه که امروز بر مجذوب کنندهیت تماشای این قلعه نظامی می افزاید تماشای زیبایی های شهر نمونه گردشگری شهمیرزاد از ارتفاع است گویی تمام شهر در تسلط چشمان هست و جز لکه های سبز رنگ در کف آسمان آبی چیز دیگری به چشم نمی خورد.
زیبایی های این قلعه تنها به چشم اندازهایش محدود نمی گردد و در پایین قلعه چشمه های متعددی از جمله سر چشمه (شیخ چشمه سر) و هفت چشمه واقع شده است که یک مقصد گردشگری برای گردشگران محسوب می گردد.
شیر قلعه شهمیرزاد از لحاظ ساخت شبیه به قلعه ساروی عظیم، قلعه ساروی کوچک و قلعه وهل است و به اسم یکی از مهم ترین و مجذوب کننده ترین قلاع منطقه باستانی قومس مطرح می گردد و طبیعت زیبا و آب و هوای ییلاقی این ناحیه هم بر مجذوب کنندهیت آن افزوده است .
شیرقلعه شهمیرزاد، پنجم آذر 1380 با شماره 4427 به اسم یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سخن پایانی:
شیرقلعه شهمیرزاد، تنها یک اثر تاریخی نیست، بلکه گواهی زنده بر هنر، معماری و استراتژی نظامی نیاکان ماست که با بهرهگیری از طبیعت و دانش روز، سازهای اینچنین استوار را بنا کردهاند. بازدید از این قلعه تنها فرصتی برای تماشای یک دژ نظامی نیست، بلکه سفری به دل تاریخ و طبیعت است که هر گردشگری را مجذوب خود میکند.
اگر روزی راهی شهمیرزاد شدید، بازدید از این قلعه را در برنامه خود قرار دهید. از تماشای برجها و دیوارهای مستحکم آن گرفته تا چشماندازهای شگفتانگیزی که از ارتفاعات آن قابل دیدن است، همگی تجربهای فراموشنشدنی برای شما خواهند ساخت. شیرقلعه شهمیرزاد، میراثی از تاریخ باشکوه ایرانزمین، منتظر شماست تا با آن آشنا شوید و شکوهش را از نزدیک لمس کنید.