مقاومت به انسولین: راهکارهای پیشگیری و تغذیه مناسب برای حفظ سلامت
به گزارش مجله سلو بلاگ، مقاومت به انسولین یکی از عوامل مهم در بروز پیشدیابت و دیابت نوع دو است که میتواند سلامت عمومی بدن را به خطر بیندازد. این وضعیت زمانی رخ میدهد که بدن به طور صحیح به هورمون انسولین، که نقش مهمی در کنترل سطح قند خون دارد، پاسخ نمیدهد. سبک زندگی ناسالم، رژیم غذایی نامناسب و کمتحرکی از مهمترین عوامل موثر بر این عارضه هستند. اما خوشبختانه میتوان با رعایت نکات ساده و انتخابهای آگاهانه در سبک زندگی، خطر ابتلا به این بیماری را به میزان چشمگیری کاهش داد.
مقاومت به انسولین خطر ابتلا به پیش دیابت و دیابت نوع دو را افزایش می دهد و تشخیص آن از نشانه های هشداردهنده اولیه برای سلامتی است.
افراد می توانند با انتخاب سبک زندگی سالم از جمله ورزش منظم و مصرف رژیم غذایی متعادل از ابتلا به این عارضه پیشگیری نمایند.
به طور کلی بهتر است از غذاهای کامل و فرآوری نشده مصرف شود و از خوردن غذاهای کاملا فرآوری شده و آماده خودداری شود. مواد غذایی فرآوری شده مانند نان سفید، پاستا، برنج و نوشابه خیلی زود هضم می شوند و می توانند سطح قند خون را افزایش دهند. در این شرایط فشار مضاعفی بر لوزالمعده وارد می شود که عضو تولیدنماینده هورمون انسولین است.
در بدنی که به انسولین مقاوم است عملکرد صحیح انسولین در کاهش سطح قند خون انجام نمی شود. بعلاوه چربی های اشباع شده با مقاومت به انسولین ارتباط دارند.
به گزارش هلث لاین، چربی های سالم و اشباع نشده مانند مواردی که در ادامه به آن توصیه می شود انتخاب های بهتری برای رژیم غذایی هستند. بعلاوه مصرف غذاهای حاوی فیبر بالا و وعده های غذایی ترکیبی و نه فقط کربوهیدرات ها می تواند به کند شدن هضم غذا یاری نموده و فشار به لوزالمعده را کاهش دهد.
سبزیجات: سبزیجات کم کالری و سرشار از فیبر هستند که در نتیجه مواد غذایی مناسب برای کنترل قند خون به حساب می آیند. گوجه فرنگی، لوبیا سبز، هویج، فلفل رنگی، اسفناج و انواع کلم از جمله سبزیجات مناسب به حساب می آیند.
میوه ها: میوه ها به علت دارا بودن فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی گزینه های مناسب دیگری در نظر گرفته می شوند. از میوه های تازه یا فریز شده مصرف کنید. بعلاوه مصرف انواع میوه های کنسرو شده بدون قند اضافه، خوب هستند اما مقدار فیبر موجود در میوه های تازه و فریز شده بیشتر است چرا که پوست آنها گرفته نشده است. سیب، انواع توت، موز، انگور، آلو و هلو از جمله میوه هایی هستند که مصرف آنها توصیه می شود.
لبنیات: مصرف لبنیات کلسیم مورد احتیاج برای یاری به تقویت دندان ها و استخوان ها را تامین می نماید. از شیر و ماست کم چرب مصرف کنید. از مصرف شیر و ماست های پرچرب صرف نظر کنید زیرا مصرف زیاد چربی اشباع شده موجود در چربی های حیوانی با مقاومت به انسولین ارتباط دارد.
غلات: غلات برای افرادی که مقاومت به انسولین دارند گزینه مناسبی است. وجود ویتامین ها، فیبر و مواد معدنی، این گروه از خوراکی ها را به مواد غذایی سالمی تبدیل نموده است. بعضی از افراد بر این باورند که اجتناب از تمام کربوهیدرات ها برای جلوگیری از دیابت امری مهم است اما کربوهیدرات های سالم و فرآوری نشده در واقع منبع انرژی خوبی برای بدن هستند. گندم کامل، جو دوسر و بلغور جو دوسر و برنج قهوه ای از این دسته خوراکی ها به حساب می آیند.
لوبیا: لوبیا منبع غنی از فیبر است که سطح قند خون را به آرامی افزایش داده و یک امتیاز مثبت برای افرادی با مقاومت به انسولین دارد.
ماهی: گوشت ماهی هم به علت دارا بودن اسیدهای چرب امگا 3 خطر ابتلا به بیماری قلبی که در مبتلایان به دیابت شایع است، کاهش می دهد.
سخن پایانی:
مقاومت به انسولین نه تنها تهدیدی برای سلامت متابولیک است، بلکه میتواند زمینهساز بیماریهای مزمن دیگری مانند بیماریهای قلبی و عروقی شود. با این حال، تغییرات کوچک اما مستمر در رژیم غذایی و فعالیتهای روزانه، میتواند نقش بزرگی در کنترل و پیشگیری از این عارضه داشته باشد. مصرف غذاهای سالم، پرهیز از مواد فرآوریشده و گنجاندن فیبر، چربیهای سالم و پروتئینهای کمچرب در رژیم غذایی، گامی بزرگ به سوی سلامتی پایدار است. به یاد داشته باشید که مراقبت از سلامت، سرمایهگذاری بر روی کیفیت زندگی شماست و انتخابهای امروز شما میتواند سلامت فردای شما را تضمین کند.