باید چشم انداز تاثیرگذاری برای فعالیت های فرهنگی در کرونا معین گردد
به گزارش مجله سلو بلاگ، ابراهیم حیدری، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر ستاد هماهنگی شهرها و روستاهای دوستدار کتاب در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران، درباره اجرای فعالیت ها و برنامه های پایتخت کتاب ایران، شیراز در دوران کرونا گفت: با توجه به اینکه شیوع کرونا در ایران تمامی فعالیت های فرهنگی و اجتماعی را با اختلال و رویکرد جدیدی روبرو نموده است، درخصوص فعالیت های پایتخت کتاب ایران، شیراز باید گفت که مسئولان شهر شیراز طی درخواستی با توجه به شیوع کرونا و اختلال در اجرای فعالیت های فرهنگی و شرایط قرمز کرونایی استان فارس تقاضای تمدید زمان عنوان پایتخت کتاب ایران را داشتند؛ چراکه امکان اجرای فعالیت های ترویجی فرهنگی کتابخوانی در این شرایط ممکن نیست و اعلام شد که شهر شیراز تا انتها شهریور سال 1400 به عنوان پایتخت کتاب باقی بماند.
دبیر ستاد هماهنگی شهرها و روستاهای دوستدار کتاب همچنین اشاره نمود: فراخوان دوره بعد پایتخت کتاب ایران نیز به قوت خود به صورت مجازی در خاتمه آذر یا اوایل دی ماه اعلام می گردد و اختتامیه این دوره از پایتخت کتاب ایران نیز در شهریورماه سال 1400 صورت خواهد گرفت.
به گفته حیدری، برنامه های اجرایی شهر پایتخت کتاب ایران دو بخش داشت؛ ابتدا بخش برنامه های راهبردی بود که باید توسط نهادهای دولتی انجام می شد؛ چون راه اندازی کتاب فروشی ها، فعالیت دوباره کتابخانه های قدیمی شیراز، اتوبوس های کتاب، پارک و خیابان کتاب که بخش های عمده ای از آن درحال انجام بوده و برنامه ریزی هایش اجرا شده است؛ اما به دلیل دیربازده بودن کمی زمان بر است.
وی ادامه داد: گروه های ترویج کتابخوانی در سطح شهر شیراز به دلیل شیوع کرونا فعالیت های خود را به سمت فضای مجازی سوق داد و بخشی از پیگیری برنامه های کتابخوانی مورد بازبینی دوباره در فضای مجازی نهاده شد؛ به همین دلیل بخشی از این اقدامات اجرا شده به دلیل شرایط کرونایی و مالی کشور مورد رضایت ما نبود.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: دفتر مطالعات و برنامه ریزی هرساله برنامه ترویج کتابخوانی را طراحی می نماید؛ یک سال برنامه پایتخت کتاب ایران، سال دیگر جشنواره مروجان کتابخوانی، روستاها و عشایر دوستدار کتاب، شهرهای خلاق فرهنگ و هنر و امسال نیز راه اندازی کسب و کارهای روستایی بود که این برنامه های ترویجی کتابخوانی با توجه به شرایط موجود کشور طراحی و اجرایی شد.
وی اضافه نمود: روز گذشته در جلسه ای که با اعضای شورای برنامه ریزی تصمیماتی پیرامون آنالیز میدانی از روستاهای برگزیده و ارزیابی از روستاها و شهر پایتخت کتاب ایران یعنی شیراز داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که با توجه به رقابت فرهنگی میان روستاها، فرایند فعالیت های فرهنگی را با رویکرد مجازی دنبال کنیم. ضمن اینکه توجه به زیرساخت های حوزه فرهنگ، نشر و کتاب و کتابخوانی، تاسیس کتابخانه، کتاب فروشی و تشکل سازی و فعالیت های ترویجی با رویکرد مجازی اجرایی شوند.
حیدری بیان نمود: براین اساس فراخوان جشنواره شهرها و روستاهای دوستدار کتاب اول مهرماه امسال با رویکرد مجازی منتشر می گردد و اسفندماه نیز مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان آن انجام خواهد شد.
مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه ریزی های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چشم انداز فعالیت های پایتخت کتاب ایران در دوران کرونا را این گونه توصیف کرد و گفت: با توجه به شیوع فراگیر کرونا در دنیا، تمامی برنامه ها و اقدامات باید با رویکرد جدیدی شکل بگیرد؛ چراکه دیگر با دهکده دنیای روبرو هستیم و باید با این نگاه برنامه های عمیق و موثر طراحی کنیم و آسیب ها را بشناسیم تا بتوانیم در هر شرایطی برنامه دقیق و معینی برای ادامه فعالیت ها داشته باشیم و احساساتی نیز عمل نکنیم. البته باید گفت که؛ اگر دولت چشم اندازی برای ادامه فعالیت های فرهنگی و هنری و به ویژه بحث کتاب و کتابخوانی در شرایط کرونایی فراهم نکند، قطعا مردم و فعالان فرهنگی به این سمت خواهند رفت.
حیدری گفت: بر این اساس، فعالیت های فرهنگی به ویژه حوزه کتاب باید با برنامه پیش برود، نه اینکه صرفا ارائه منابع را بدون تهیه زیرساخت های لازم، توزیع عادلانه اطلاعات و دسترسی به منابع، فرهنگ سازی بهره برداری و بهره مندی از این فرهنگ، اخلاق استفاده از ابزار و شرایط را به عنوان یک پیوست فرهنگی و یا آموزش چگونه استفاده کردن از این ابزار را در اختیار جامعه قرار داد.
وی ادامه داد: تمامی برنامه های فرهنگی از جمله برگزاری نمایشگاه های کتاب، پویش های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طرح های فصلی باید رویکرد مجازی و آنلاین داشته باشند؛ البته برنامه ریزی ها نیز نباید به گونه ای باشد که منجز به آسیب و نابودی کتاب فروشی ها و کسب وکارهای حوزه کتابخوانی گردد. باید در شرایط کرونایی تا می توان کتابخانه، کتاب فروشی، باشگاه های کتابخوانی مجازی راه اندازی کرد تا همگام با شرایط حرکت کرد.
دبیر ستاد هماهنگی شهرها و روستاهای دوستدار کتاب درباره نتایج اقدامات فعالیت های فرهنگی مجازی بیان نمود: نخستین نتیجه این فعالیت ها، حذف مزاحمت ها در صدور مجوزهای کسب و کار فرهنگی است؛ فعالیتی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز آن را آغاز نموده و پیگیر است، سامان دهی مجوزهای هر حوزه ای است که صرفا یک بار برای آن اقدام می گردد، تا فرایند اجرای فعالیت ها سریع تر و آسان تر با کیفیتی قابل قبول انجام گردد. تسهیل گری دولت در این حوزه، اجازه دادن به ظرفیت های مردم و یاری به ایجاد زیرساخت های لازم برای فعالیت های فرهنگی است.
وی در خاتمه گفت: وظیفه دولت تسهیل گری، آموزش، حمایت و نبود دخالت نابه جا در حوزه خودش است و باید صرفا به حوزه سیاست گذاری، برنامه ریزی و تاحدودی نظارت های خود برای تهسیل گری در فعالیت های مردم بازگردد.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایرانbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
pariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.