سفری علمی به سرزمین تمام آسیا، موتورسوارهایی بدتر از موتوری های تهرانی، صندلی کاغذ و مداد در عصر فناوری
به گزارش مجله سلو بلاگ، پایتخت این کشور را شلوغ و نامنظم تر از سنگاپور دیدم، به ویژه موتورسوارهایی که مثل خیابانهای تهران دسته جمعی از چراغ قرمز عبور می نمایند! همچنین میزبان سال جاری کنگره ایفلا نشان داد که در عصر فناوریهای جدید اطلاعاتی،هنوز کاغذ و مداد حرف اول را می زند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرنگاران، سفر همواره ابعاد مختلفی داشته است ولی برحسب روزگار، سفرهای تفریحی بیشتر مورد توجه نهاده شد، ولی مدتی است به لطف اساتید دانشگاهی، انتقال تجربیات سفرهای علمی که بسیار نیز مهم است، مورد توجه نهاده شده است، زیرا نگاه جزئی نگر، یک فرد علمی - بسیار متفاوت از نگاه سطحی افراد دیگر است.
بنابراین در هر نوشتار و سفرنامه علمی، پندهای بسیاری نیز نهفته است تا فرد خواننده با مطالعه آن به دانش او به خصوص در حوزه سفرهای علمی افزایش یابد، حال در این زمینه دکتر امیررضا اصنافی-استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید بهشتی در بخش نخست مطلبی با عنوان ایفلا نوشت های یک کتابدار به زوایای سفر علمی خود به کوالالامپور پایتخت مالزی پرداخته است، سرزمینی که به حق، تمام آسیاست، زیرا که فرهنگ چینی، هندو و اسلامی را در هم تنیده است.
... دو روز است که بزرگترین کنفرانس یا مجمع جهانی کتابداران و متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی در جهان، در شهر کوالالامپور در کشور مالزی شروع شده است. به جرأت می توان بیان داشت که مهم ترین و باشکوه ترین کنگره ای است که در آن همه کتابداران جهان دور هم جمع می شوند و دانش و اطلاعات خود را با یکدیگر تقسیم می نمایند، فارغ از اینکه اکنون دیگر در جهانیی هستیم که اطلاعات در کسری از ثانیه فراوری، پردازش و توزیع می گردد.
قرعه برگزاری هشتاد و چهارمین کنگره ایفلا، این بار قرعه به نام یک کشور آسیایی در شرق دور به نام مالزی افتاده است. به منظور شرکت در این کنگره و ارائه مقاله خود به صوت پوستر، پنجشنبه شب راهی کوالالامپور شدم و پس از هشت ساعت پرواز متوالی حدود ساعت ده و سی دقیقه هواپیما به زمین نشست.
پس از تحویل دریافت بار، نخستین چیزی که توجهم را به خود جلب کرد، فضایی بود که به منطقه کتاب الکترونیکی نام گذاری شده بود و افرادی در آن منطقه از کتابهای الکترونیکی استفاده می کردند.
در برنامه کنگره ایفلا نوشته بودند که میزهایی در فرودگاه برای هدایت شرکت نمایندگان در کنگره، واقع شده است که خیلی دنبالش گشتم ولی پیدا نکردم. مسافت فرودگاه تا هتل محل اقامت، طولانی و حدود یک ساعت بود. راستا حرکت، خلوت، سرسبز و زیبا بود. تا به هتل رسیدم ساعت 14 به وقت محلی بود و آن روز بعد از ظهر را استراحت کردم.
روز بعد به منظور شرکت در کنگره، حوالی ساعت 9 راهی محل کنگره که به اختصار، نامش KLCC بود شدم. هر چند راننده تاکسی که چیزی شبیه اسنپ در کشور خودمان بود راستا را اشتباه رفت و وقت زیادی از من تلف شد ولی با دیدن بنرهای ایفلا در خیابانهای اطراف فهمیدم که نزدیک محل کنگره هستیم.
در بدو ورود، جوانهایی که داوطلبانه فعالیت می کردند با روپوش های قرمز به استقبال آمدند و راستا حرکت به سوی میز ثبت نام را نشان دادند. یاد ایفلای 2013 در کشور سنگاپور افتادم که همین حال و هوا را داشت. در آن سال فقط یک شب مالزی را دیدم و بعد در مدت زمان برگزاری ایفلا در سنگاپور بودم. هر چند که در این مدت، کوالالامپور را شلوغ تر و تاحدی نامنظم تر از سنگاپور دیدم، به ویژه موتورسوارهایی که مثل خیابانهای تهران دسته جمعی با هم از چراغ قرمز عبور می نمایند!
خلاصه اینکه، پس از انجام فرایند طولانی، کسل نماینده و مشقت بار ثبت نام، به مراسم افتتاحیه رفتم که بسیار باشکوه و در یک آمفی تئاتر چند طبقه با عظمت برگزار گردید. هر چند در تمام محل برگزرای کنگره، اینترنت پرسرعت است ولی اگر کسی بخواهد برای دیگری پیغامی بگذارد تابلوهایی وجود دارد که می تواند یادداشت و پیغام خود را برای او روی آن تابلو نصب کند. این نشان می دهد در عصر فناوری های جدید اطلاعاتی، هنوز هم کاغذ و مداد حرف اول را می زند!
در مراسم افتتاحیه، مقامات عالی رتبه کشور مالزی همچون ماهاتیر محمد - رئیس جمهور، وزیر فرهنگ و گردشگری، دبیر ایفلا به سخنرانی پرداختند که البته ماهاتیر محمد حضور نداشت و پیغامش به مخاطبان ارائه شد.
اجرای یک کار فرهنگی و نمادین از تغییر جامعه و دگرگونی کتابخانه ها که با ((اقراء)) که مفهوم آیه شریفه اقراء بسم ربک الذی خلق بود یکی از کارهای زیبا و با شکوه مراسم افتتاحیه بود.
پس از انتها مراسم افتتاحیه، زمانی را با کتابداران و متخصصان ایرانی که از کتابخانه ملی و دانشگاه علامه و علوم پزشکی بوشهر در این کنگره حضور داشتند سپری کردم. پس از استراحتی کوتاه به محل نمایشگاهها که غرفه شرکت های مختلف مرتبط با کتابخانه ها و نرم افزارهای کتابخانه ای در آنجا قرار داشت و بخش پوسترها هم آنجا بود رفتم تا پوستر خود را نصب کنم.
ناشران و شرکت های مهمی نظیر ابسکو، الزویر، او سی ال سی، آکسفورد در این نمایشگاه حضور داشتند و تازه ترین محصولات خود را عرضه می کردند. این رسم ایفلاست که هر سال در کنار نشست های خود، نمایشگاه های با عظمت هم برگزار کند و مخاطبان بیشتری را به خود جذب کند، شاید جذاب ترین قسمت ایفلا همین جا باشد. جایی که با ایده ها و محصولات مختلف ناشران و شرکت های گوناگون آشنا می شوید و از هدایای این غرفه ها هم بهره می برید!
به هرجهت روز نخست این کنگره به انتها رسید و به خاطر وجود بیش از 100 غرفه نتوانستم در زمان باقی مانده همه غرفه ها را ببینم. به نشست دلخواهم که روش های آموزش در کتابخانه ها بود رفتم. دو سخنرانی آنجا ارائه شد ولی آنچه که انتظار داشتم نبود. بحث راجع به مزایا و معایب آموزش از راه دور و بحث دیگر هم راجع به کتابداری حقوق انجام شد. هر دو سخنرانی، مطالعات موردی بودند که در کشورهای چین و نیوزلند اتفاق افتاده بود. هر چند توقع داشتم که راجع به روش های نوین تدریس بحث گردد ولی به هرحال سعی کردم از همین بحث هم استفاده کنم.
در ایفلا، برخلاف کنفرانس های خودمان که شرکت نمایندگان حداقل به عنوان استراحت بین پنل ها رایگان پذیرایی می شوند هرکسی که ثبت نام نموده باید با کوپنی که دارد یک لیوان قهوه یا چای بنوشد! خبری از پای سیب و کیک یزدی و امثالهم نیست! اگر هم کسی خوردنی بیشتری بخواهد باید هزینه اش را بپردازد.
از ایران سال جاری دو نفر به عنوان داوطلب با ایفلا همکاری می نمایند که هر دو نفر از دانشجویان دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی و از کتابخانه ملی هستند. خلاصه اینکه روز اول بسیار پربار بود و بی صبرانه منتظر بودم تا روز دوم کنگره شروع گردد تا در نشست های بیشتری بتوانم شرکت کنم...ادامه دارد.
بیشتر بخوانید:
منبع: تسنیم