خزر در حال خشک شدن است
به گزارش مجله سلو بلاگ، در حالیکه گزارش هایی از شرایط نامناسب دریچه ارومیه منتشر شده است و گفته می گردد طرح احیای این دریاچه موفقیت آمیز نبوده است حالا آمار تازه ای منتشر شده که نشان می دهد حال و روز دریای خزر هم خوب نیست.
مدیر کل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور با اشاره به کاهش بارندگی در حوضه دریای خزر، از کاهش 1.5 متری تراز آب این دریاچه طی 26 سال اخیر اطلاع داد.
بهزاد لایقی در گفت وگو با ایسنا ضمن اشاره به کاهش پنج سانتی متری تراز آب دریای خزر نسبت به سال گذشته اظهار کرد: داده های ایستگاه های پایش دریای خزر از سال 1374 تا به امروز روندی کاهشی در تراز آب دریای خزر را نشان می دهد.
او ادامه داد: از سال 74 تا به امروز به طور میانه سالانه حدود شش سانتی متر از تراز آب دریای خزر کاهش پیدا نموده یعنی طی 26 سال اخیر تراز آب دریای خزر 1.5 متر کاهش پیدا نموده که رقم قابل توجهی است.
لایقی مهم ترین عامل کاهش تراز آب این دریاچه را کاهش بارندگی در حوضه آبریز دریای خزر و کم شدن دِبی رودخانه های این حوضه به ویژه رودخانه ولگا - که بیش از 85 درصد آب دریای خزر را تامین می کند- بیان کرد و گفت: شدت تابش خورشید بر دریای خزر و تبخیز آب در نتیجه کاهش ابرناکی و بارندگی افزایش می یابد و موجب کاهش هرساله تراز این دریاچه می گردد.
او ادامه داد: حجم آبی که سالانه در این دریاچه از دست می رود، کم نیست بنابراین به نظر نمی رسد که راهکارهای مصنوعی و انسانی مانند طرح های انتقال آب یا کاهش مصرف آب رودخانه های حوضه آبریز دریای خزر بتواند مسائل را رفع و کمبود آب را جبران کند و تنها بارش است که می تواند این شرایط را تغییر دهد.
لایقی کاهش سطح آب خزر را ناشی از تغییرات اقلیمی دانست و گفت: افزایش گازهای گلخانه ای در جو به دلیل فعالیت های انسانی موجب ایجاد تغییراتی در الگوی بارش ها، آب و هوا و گرم شدن کره زمین شده است بنابراین کاهش انتشار این گازها شاید به طور ضمنی کمکی در این زمینه کند. با این حال یافتن راهکاری مناسب برای شرایط تراز دریای خزر نیازمند همکاری، همفکری و تعامل بین تمام کشورهای ساحلی دریای خزر است.
نگرانی ها وقتی بیشتر می گردد که می بینیم پژوهش های دیگری هم که پیش از این صورت گرفته ، نشان داده اند که بر اساس سناریوهای مختلف، سطح آب دریای خزر تا انتها قرن حاضر، 9 تا 18 متر پایین خواهد آمد. یکی از این پژوهش ها تحقیقی است که چند دانشمند آلمانی و هلندی در دسامبر 2020 انجام دادند و در نشریه نیچر به چاپ رسید.
در این گزارش با تاکید بر اینکه دریای خزر با فاجعه روبه رو است، تصریح شده است: در سه دهه گذشته سطح دریای خزر مقداری افت نموده، اما تبخیر زیاد آب، یخ نبستن منطقه ها شمالی دریای خزر در زمستان و نبود تعادل در اندازه آب های ورودی باعث خواهد شد که تا انتها قرن، حداقل 9 متر از سطح آب دریا کاهش یابد و این رقم حتی می تواند به 18 متر برسد که یک تهدید زیست محیطی است.
در این تحقیق بعلاوه اشاره شده که با توجه به عمق کم دریای خزر در بخش های روسیه و ترکمنستان، با افت 9 متری آب، حدود 24 درصد از مساحت دریا کم خواهد شد و اگر 18 متر افت کند، 34 درصد از سطح دریای خزر خشک خواهد شد.
در کنار کاهش سطح آب خزر نگرانی دیگر آلودگی شدید آن است. نشت مکرر و زیاد نفت در نواحی ساحلی جمهوری آذربایجان و قزاقستان، ورود مواد زائد و پسماندهای بالغ بر 40 کارخانه و پالایشگاه از کشورهای حاشیه خزر به سمت دریا و پسرفت و انقراض انواع آبزیان دریای خزر از سال 1990 از جمله چالش هایی اند که دریای خزر با آن ها روبرو است.
اخیرا اخبار نگران کننده ای از شرایط فوک های خزری منتشر شده است. افزایش مرگ و میر انها که ناشی از وجود آلاینده های خطرناک در خزر است احتمال در معرض انقراض قرار گرفتن این گونه را افزایش داده است.
منبع: فراروbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا