در این تماشاخانه قدیمی چه خبر است؟!
به گزارش مجله سلو بلاگ، در روزهایی که به دلیل شیوع کرونا، افق روشنی برای اجرای تئاتر وجود ندارد، مدیر تماشاخانه سنگلج تصمیم گرفت از این شرایط مبهم به عنوان نوعی فرصت بهره ببرد و حالا مشغول برنامه ریزی برای آموزش نمایش های ایرانی، تکمیل تاریخچه این تماشاخانه قدیمی و فراخوانی برای دعوت از اجراهای آنلاین است.
پریسا مقتدی هم مانند دیگر مدیران سالن های تئاتر در تعطیلات کرونایی، برنامه هایی همچون سرویس و تعمیرات دستگاه های فنی سالن را در دستور کار خود قرار داد؛ برنامه هایی که همزمان با اجرای نمایش ها، شدنی نیست ولی به موازات این، مشغول طراحی ایده های دیگری هم هست که آنها را در مصاحبه با خبرنگاران تشریح کرد.
این مدیر هنری سخن خود را از شرایط غیر قابل پیش بینی تئاتر شروع کرد و گفت: در این شرایط، هیچ افق روشنی نداریم و همین شرایط، برنامه ریزی را بسیار سخت می کند. البته ما سعی کردیم تعمیرات فنی را انجام دهیم زیرا همزمان با اجرای نمایش ها، نمی توان چنین اقداماتی انجام داد.
او از تکمیل تاریخچه تماشاخانه قدیمی سنگلج به عنوان دیگر فعالیت خود در این روزها نام برد و افزود: خوشبختانه همکاران قبلی، گردآوری تاریخچه تماشاخانه را شروع نموده بودند و ما مشغول اصلاح و تکمیل اطلاعات آن هستیم و برای این منظور با هنرمندان مختلف هم تماس برقرار نموده ایم تا اسناد و عکس هایی را که دارند، در اختیارمان قرار دهند.
این مدیر هنری افزود: این کار باید زودتر از اینها انجام می شد ولی خوب است که حالا در دست اقدام و قرار است نتیجه آن به وسیله سایت ایران تئاتر در اختیار عموم قرار بگیرد.
مقتدی در ادامه با یادآوری اطلاعیه های سازمان بهداشت دنیای درباره بازگشت احتاقتصادی ویروس کرونا در فصل سرما افزود: بر اساس این اطلاعات، حتی اگر این ویروس در این مقطع کنترل گردد، احتمال جهش و بازگشت آن در فصل سرما وجود دارد به همین دلیل ممکن است برنامه ریزی اجراهای ما دوباره دچار مشکل گردد.
این هنرمند تئاتر گفت: هرچند ماهیت تئاتر به زنده بودن و رو در رو بودن آن با مخاطب است ولی اگر بار دیگر با بازگشت ویروس کرونا رو به رو شویم، باید تمهیداتی داشته باشیم تا بتوانیم چراغ تئاتر را روشن نگه داریم؛ تمهیداتی از جنس فعالیت های مجازی گونه تا اجرا با توجه به اصول فاصله گذاری اجتماعی، هرچند از ماهیت تئاتر دور می شویم.
مقتدی اجرای این تمهیدات را نیازمند ایجاد زیرساخت های لازم دانست و شرح داد: اجرای همین تمهیدها هم نیازمند بسترسازی مناسب است و قطعا زمان می برد. بنابراین شاید بد نباشد در این فاصله به این موضوعات هم بیندیشیم و به همین دلیل جلساتی با آقای آشنا مدیر اداره کل هنرهای نمایشی داشته ایم و ایشان نیز مصاحبههایی با مسئولان آی تی وزارتخانه انجام داده اند.
او در ادامه از احتمال انتشار فراخوانی برای دعوت از اجراهای آنلاین و نمایش هایی که متناسب با اصول فاصله گذاری اجتماعی باشند اطلاع داد و افزود: ممکن است از گروه هایی که تمایل به اجراهای آنلاین دارند، دعوت کنیم آثار خود را پیشنهاد بدهند. البته این ایده بیشتر درباره نمایش هایی است که اجرایشان به دلیل کرونا، نیمه کاره مانده و اگر بتوانند آثار خود را با فضای آنلاین تطابق دهند، می توان به ادامه اجرایشان فکر کرد. البته در کنار اینها می توان به تولیدات جدید هم اندیشید منتها گروه ها باید از اول در انتخاب متن، میزانسن ها، طرای صحنه و ... مختصات مناسب را در نظر بگیرند.
مقتدی سپس از برنامه ریزی برای آموزش و پژوهش در زمینه نمایش های ایرانی به عنوان دیگر طرح خود سخن گفت و افزود: شرایط فعلی، موقعیت مناسبی است برای آموزش آنلاین نمایش های ایرانی بویژه که متاسفانه در دانشگاه های هنری ما جای این آموزش ها خالی است. به همین دلیل تصمیم داریم از استادان اهل فن دعوت کنیم تا با این آموزش ها، خلاء آموزش دانشگاهی ما را پر نمایند. اگر در این زمینه به نتیجه قطعی برسیم، در کنار آموزش های آنلاین، تصاویری هم به صورت ضبط شده خواهیم داشت تا این آموزش ها ماندگار گردد.
این مدیر هنری، استفاده از ظرفیت های تئاتر محیطی را، راهکاری دیگر در روزهای کرونایی دانست و شرح داد: خوشبختانه ماهیت نمایش های ایرانی با فضای باز همخوان است و در طول تاریخ هم بعضی از گونه های نمایشی ما اصولا در فضای باز اجرا می شده اند. البته اجرای این ایده، نیازمند همکاری و یاری شهرداری است تا بتوانیم از پتانسیل های مکان های عمومی که گردش هوا در آنها وجود دارد، استفاده کنیم.
او گفت: همه این ایده ها در حال آنالیز، مصاحبه، ارایه پیشنهاد و طرح در وزارت بهداشت است ولی زمان مناسبی برای اندیشیدن به این گونه دغدغه هاست تا دوباره غافلگیر نشویم.
مقتدی با اشاره به بحران دنیای تئاتر ابراز تاسف کرد: در خبرها خوانده ایم که تئاتر لندن به دلیل مسائل اقتصادی، در آستانه تعطیلی همیشگی است. هرچند در بحران کرونا بسیاری از مشاغل در سراسر دنیا، شرایط سختی پیدا نموده اند ولی چون تئاتر کاملا وابسته به مخاطب است، بحران دنیای آن بیش از دیگر مشاغل، خود را نشان می دهد به طوری که هنرمندان در سراسر دنیا، نگران بازگشت این ویروس و آسیب های جدی آن به حوزه فرهنگ و هنر هستند.
این هنرمند ابراز تاسف کرد: معمولا در مواقع بحرانی، تجربیات دیگر کشورها را مطالعه می کنیم ولی از آنجا که همه در خصوص ویروس کرونا، شرایط مشابهی داریم، همه کشورها مشغول یافتن راهکاری برای حل این مشکل هستند که هنوز هم به نتیجه ای نرسیده اند.
او افزود: سر و سامان دادن به تئاتر در این شرایط، ظاهرا سخت و حتی نشدنی می کند ولی مانند هر بحران دیگری که در زندگی مان با آن رو به رو شده و برایش راه چارهی یافته ایم، راه عبور از کرونا را هم باید پیدا کنیم. آنچه درباره اجراهای آنلاین گفتم، به معنی جایگزینی اجراهای همیشگی تئاتر نیست و با عادی شدن شرایط، حتما به روال همیشگی کارهای خود برمی گردیم ولی امیدواریم راه چاره هایی برای تکرار این موقعیت بیابیم چون در حال حاضر این امید هست که قرنطینه رفع گردد و سالن ها باز شوند ولی همین که شروع به کار کنیم و کمی پیش برویم، ممکن است دوباره با بازگشت ویروس رو به رو شویم.
منبع: خبرگزاری ایسناkhaneh-jok-sms.ir: جملات زیبا و دلنشین جدید | جملات آموزنده و زیبا | جملات زیبا از بزرگان را اینجا بخوانید
discountbook.ir: کتاب ارزان | مجله کتابخوانی، بیاید آگاهتر باشیم