راهنمای هزینه های تحصیل و زندگی در ترکیه
به گزارش مجله سلو بلاگ، این روزها با توجه به هزینه های نسبتا زیاد تحصیل و زندگی در کشورهای معروف جهان نظیر کانادا، انگلیس، استرالیا و سختی دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی این کشورها، عموم متقاضیان ایرانی ادامه تحصیل در دانشگاه های معتبر خارجی به فکر استفاده از گزینه های مناسب تر و مقرون به صرفه تری نظیر تحصیل در ترکیه افتاده اند.
البته به غیر از مورد هزینه تحصیل، داشتن مهارت و دانش زبان انگلیسی نیز همیشه به عنوان سدی برای متقاضیان ادامه تحصیل در دانشگاه های معتبر خارجی بوده است. اما خوشبختانه متقاضیان ادامه تحصیل در ترکیه می توانند در صورت تمایل، به یادگیری زبان ترکی در هر یک از کالج های این کشور پرداخته و پس از گذراندن آزمون کنکور، با هزینه ای بسیار کم در دانشگاه های دولتی این کشور مشغول به تحصیل شوند.
نبود احتیاج به دریافت ویزا و گذراندن شرایط سخت پذیرش تحصیلی اکثر دانشگاه های دنیا نظیر نمرات بالای زبان تافل و آیلتس و شرط سنی و گپ تحصیلی، در کنار هزینه های بسیار مناسب زندگی و تحصیل در ترکیه، این کشور را در لیست برترین مقاصد تحصیلی افراد زیادی در سراسر دنیا قرار داده است.
در مطالب گذشته با عناوین راهنمای کامل تحصیل در ترکیه ، اقامت پس از تحصیل در ترکیه و شرایط کار دانشجویی حین تحصیل در این کشور، جزئیات مختلفی را در خصوص شرایط تحصیل در این ترکیه با شما در میان گذاشته ایم.
اما در این مطلب قصد داریم تا با اشاره به اطلاعات مهم هزینه های زندگی و تحصیل در ترکیه، راستا ادامه تحصیل در این کشور را برای متقاضیان ایرانی بیش از پیش هموار سازیم؛ پس با ما همراه باشید:
شرایط و هزینه های تحصیل در ترکیه
شاید بتوان گفت که یکی از متداول ترین نوع تحصیل در ترکیه برای دانشجویان بین المللی، تحصیل در دانشگاه های دولتی این کشور است. بالطبع هزینه کم و تقریبا رایگان تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه عامل موثری برای انتخاب این گزینه از جانب خیل عظیمی از دانشجویان بین المللی است.
اما باید این موضوع را یادآوری کنیم که تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه همچون دانشگاه های برتر و دولتی آلمان تنها به زبان بومی کشور مورد نظر یعنی همان ترکی استانبولی قابل انجام است. دانشجویان بین المللی می توانند برای کسب مجوز ورود به دانشگاه های دولتی و معتبر ترکیه، دوره های دروس پیش احتیاج و آماده سازی زبان ترکی را در کالج های این کشور گذرانده و با قبولی در کنکور این کشور، به ادامه تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه بپردازند.
در عین حال چنانچه پرداخت هزینه و شهریه تحصیلی بیشتر برای شما مسئله ای نداشته باشد، می توانید بدون احتیاج به گذراندن دوره های پیش احتیاج درسی، کسب مدرک زبان ترکی و شرکت در کنکور، در کمترین زمان ممکن در یکی از دانشگاه های خصوصی به زبان انگلیسی، به تحصیل در ترکیه بپردازید.
از نقطه نظر هزینه های تحصیل در ترکیه، عموما شهریه دانشگا ه های دولتی ترکیه به طور تقریبی 300 دلار برای هر ترم است، این در حالی است که شهریه دانشگاه های خصوصی و انگلیسی زبان این کشور بسیار بیشتر بوده و به هزاران دلار در هر ترم نیز می رسد.
اما بنابر تجربه کارشناسان پذیرش تحصیلی، هزینه تحصیل در ترکیه بنابر نوع دانشگاه (دولتی و خصوصی)، شهر محل استقرار دانشگاه (نظیر آنکارا، استانبول)، نوع رشته تحصیلی (پزشکی، مهندسی و..) و مقطع دانشگاهی (کارشناسی، ارشد و دکترا) کاملا متغیر است.
از این رو فرد متقاضی ادامه تحصیل در ترکیه باید با مکاتبه با دپارتمان پذیرش دانشگاه مربوطه، از جدیدترین اطلاعات ثبت نام و هزینه ها باخبر شده و با توجه به موارد ذکر شده در بالا هزینه های تحصیل خود در این کشور را برآورد کند.
هزینه های تحصیل در کالج های ترکیه
همانطور که گفتیم عموم متقاضیان ایرانی ادامه تحصیل در ترکیه، دانشگاه های دولتی این کشور را بخاطر شهریه پایین بر می گزینند. اما شرط ورود به دانشگاه های دولتی ترکیه گذراندن دوره های کالج، دروس پیش احتیاج ،کسب مهارت زبان ترکی و آماده سازی دانشجو برای قبول شدن در کنکور ورودی دانشگاه است.
اما به دلیل آشنایی کم متقاضیان ادامه تحصیل در ترکیه با قوانین آموزشی و تحصیلی این کشور، اغلب افراد با مسائل متعددی در راستا ثبت نام و پرداخت هزینه های لازم و موفقیت در آزمون ها روبرو می شوند.
بر همین اساس، دپارتمان پذیرش تحصیلی گروه شرکت های خبرنگاران با برخورداری از نمایندگی برترین کالج های کشور ترکیه هماهنگی های لازم برای ارسال مدارک، دریافت پذیرش، کارت اقامت و ثبت نام در دوره های مورد نظر را برای متقاضی ادامه تحصیل در ترکیه انجام داده و با ارائه مشاوره جامع تحصیلی، بهترین گزینه ها را در اختیار عزیزان متقاضی ادامه تحصیل در ترکیه قرار می دهد.
برترین دانشگاه های ترکیه
شاید بد نباشد پیش از پرداختن به موضوع هزینه های تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه، برای اطمینان از اعتبار مدارک تحصیلی دانشگاه های این کشور، به معرفی برترین دانشگاه های خصوصی و دولتی ترکیه بپردازیم.
بنابر اطلاعات اخیر وبسایت معتبر top universities ، ده دانشگاه ترکیه در لیست 1000 دانشگاه برتر دنیا در سال 2019 قرار گرفته اند و در رنکینگ دانشگاه های نوظهور اروپا و آسیای مرکزی EECA در سال 2019، نام قریب به 45 دانشگاه کشور ترکیه دیده می گردد.
عموم این دانشگاه ها در شهرهای بزرگ و مهم کشور ترکیه یعنی آنکارا و استانبول قرار دارند و هر ساله دانشجویان بین المللی زیادی را از سراسر دنیا برای ادامه تحصیل در ترکیه به سمت خود می کشانند. از دانشگاه های معروف و معتبر شهر آنکارا می توان به دانشگاه Middle East Technical ، دانشگاه بیلکنت و حاجت تپه و در استانبول به دانشگاه های بغازیچی، کوچ، سابانچی، دانشگاه فنی استانبول اشاره نمود.
بنابر آخرین آمار رنکینگ EECA، دانشگاه دولتی METU ترکیه در رتبه 560 دنیا و هشتم این لیست قرار گرفته است. در حال حاضر این دانشگاه برتر و پرمتقاضی کشور ترکیه بخاطر شهرت فراوان از میان 1.5 میلیون متقاضی سالانه خود چیزی در حدود 1.5 درصد را برای ادامه تحصیل در ترکیه مورد پذیرش قرار می دهد.
عموما دروس در این دانشگاه دولتی به انگلیسی تدریس شده و تخصص ویژه آن در رشته های علوم طبیعی و اجتماعی است.
یکی دیگر از دانشگاه های دولتی و معروف متقاضیان ادامه تحصیل در ترکیه دانشگاه بغازیچی است که در رتبه دهم رنکینگ EECA و 580 دانشگاه های برتر دنیا قرار گرفته است. این دانشگاه معروف در سال 1863 به نام روبرت کالج و به عنوان اولین دانشگاه آمریکایی خارج از خاک آمریکا در شهر استانبول و در نزدیکی تنگه بوسفر و قلعه تاریخی روملی حصار تاسیس شد.
گفتنی است که عموم دروس در این دانشگاه ممتاز ترکی به انگلیسی تدریس شده و دانشگاه بغازیچی دارای ارتباطات قوی با موسسات آموزشی آمریکا نیز هست.
دانشگاه کوچ یکی دیگر از دانشگاه های خوش نام و خصوصی کشور ترکیه است که در سال 1993 در شهر استانبول تاسیس شده و در حال حاضر در رتبه دوازدهم رنکینگ EECA قرار گرفته است. این دانشگاه هر ساله دانشجویان بین المللی زیادی را از سراسر دنیا برای ادامه تحصیل در ترکیه به این کشور می کشاند.
دانشگاه کوچ با 22 رشته مقطع کارشناسی، 32 رشته مقطع ارشد و 18 رشته مقطع دکترا ، در سطح دنیای به فعالیت در زمینه آموزشی می پردازد و اکنون قریب به 5500 دانشجو در حال تحصیل در این دانشگاه هستند.
خوشبختانه تعداد فراوانی از دانشگاه های سطح بالا و بین المللی در کشور ترکیه مشغول به فعالیت هستند و حضور آنها موجب می گردد تا دانشجویان بین المللی با فراغ بال به مقایسه و انتخاب هر یک از آنها برای ادامه تحصیل در ترکیه بپردازند.
اما هزینه تحصیل در هر یک از این دانشگاه های معروف و معتبر ترکیه بنابر رشته و مقطع تحصیلی دانشجو و همچنین نوع خصوصی و دولتی دانشگاه متغیر بوده که در ادامه به توضیح شان می پردازیم:
هزینه های تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه
همانطور که گفتیم، به طور معمول هزینه های تحصیل در دانشگاه های دولتی و ترکی زبان کشور ترکیه به نسبت دانشگاه های خصوصی و انگلیسی زبان این کشور به مراتب بسیار کمتر بوده و هزینه تحصیل در مقاطع تکمیلی ارشد و دکترا در کشور ترکیه، نسبت به تحصیل در مقطع کارشناسی بیشتر است.
بر همین اساس شهریه تقریبی ترمیک دانشگاه های دولتی ترکیه در مقطع کارشناسی (که دروس به زبان ترکی تدریس می گردد) به توضیح زیر است:
- دانشجویان ترک: 80 تا 250 دلار
- دانشجویان خارجی: 240 تا 750 دلار
شهریه دانشگاه های دولتی ترکیه در مقطع کارشناسی که دروس به زبان انگلیسی در آنها تدریس می شوند به توضیح زیر است:
- دانشجویان ترک: 150 تا 500 دلار
- دانشجویان خارجی: 450 تا 1500 دلار
همچنین برای ادامه تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی دانشگاه های خصوصی ترکیه مبلغ شهریه به طور میانگین بین 5000 تا 20000 دلار خواهد بود.
اما برای ادامه تحصیل در ترکیه در مقاطع ارشد و دکترا شهریه ترمیک دانشگاه های دولتی این کشور (که دروس به زبان ترکی تدریس می گردد) به توضیح زیر است:
- دانشجویان ترک: 100 تا 200 دلار
- دانشجویان خارجی: 300 تا 600 دلار
شهریه دانشگاه های دولتی ترکیه در مقاطع تکمیلی که دروس به زبان انگلیسی در آنها تدریس می شوند به توضیح زیر است:
- دانشجویان ترک: 200 تا 300 دلار
- دانشجویان خارجی: 600 تا 900 دلار
گفتنی است که شهریه ترمیک دانشگاه های خصوصی نیز در این مقاطع به طور تقریبی 5000 تا 20.000 دلار خواهد بود.
هزینه های تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه
دانشگاه های خصوصی از سال 1984 میلادی این اجازه را پیدا کردند تا در کشور ترکیه به فعالیت پرداخته و زمینه های کاری خود را هر ساله گسترش دهند. این دسته از موسسات آموزش عالی با هدف تبدیل شدن به قطب آموزش و تحقیقات در کشور ترکیه تاسیس شده و آغاز به کار کردند.
کیفیت آموزشی دانشگاه های خصوصی ترکیه بسیار بالا بوده و اغلب دروس دانشگاهی در آنها به زبان انگلیسی تدریس می گردد. اما تقریبا در تمامی این دانشگاه ها یک دوره هم سطح سازی و مهارت زبان انگلیسی برای متقاضیان بین المللی ادامه تحصیل در ترکیه و ورود به دانشگاه های خصوصی ترکیه وجود دارد.
این دسته از دانشگاه های ترکیه نسبت به دانشگاه های دولتی این کشور که اغلب به زبان ترکی به تدریس دروس پرداخته، احتیاجمند امتحان ورودی و کنکور هستند و شهریه نسبتا پایینی دارند، به طور کامل متفاوت بوده و علیرغم سطح بالای آموزشی شان احتیاجمند هیچ یک از موارد بالا نیستند.
اما موضوعی که در انتخاب اغلب دانشجویان بین المللی متقاضی ادامه تحصیل در ترکیه مهم بوده و موجب می گردد تا آنها به سمت دانشگاه های دولتی این کشور بروند، مسئله شهریه سالانه این نوع از دانشگاه های ترکیه است.
بر همین اساس، شهریه ترمیک دانشگاه های خصوصی ترکیه براساس نوع رشته، مقطع تحصیلی، مزایا و امکانات دانشگاه، محل و منطقه دانشگاه در ترکیه و سایر موارد از 6000 دلار تا 20000 دلار آمریکا متغیر است.
بله، می توان اینطور گفت که در یک نگاه ساده، میانگین شهریه دانشگاه های خصوصی برای ادامه تحصیل در ترکیه بسیار بالاتر از دانشگاه های دولتی این کشور بوده و نسبت به وضعیت فعلی ارز، دانشگاه های دولتی این کشور گزینه به مراتب مناسب تری برای دانشجویان ایرانی است.
اما بد نیست به این موضوع نیز اشاره کنیم که در دانشگاه های خصوصی ترکیه کیفیت بالای آموزشی تضمین شده بوده و در اغلب این موسسات، یاری هزینه، فاند و یا همان بورسیه تحصیلی، به بیش از 40 درصد دانشجویان بین المللی اختصاص می یابد.
هزینه های زندگی در ترکیه
بدون شک تحصیل در ترکیه با توجه به مزایایی نظیر کیفیت آموزشی بالا، شهریه پایین دانشگاه، رفاه اجتماعی مناسب، عدم احتیاج به ویزا، مردمانی خونگرم و ویژگی های متعدد دیگر در مقایسه با دانشگاه های اروپا و آمریکا، مقصد مناسب تری برای تحصیل و زندگی تلقی می گردد.
اما چیزی که این کشور را بیش از پیش برای تحصیل در ترکیه مطلوب می سازد، هزینه های زندگی در ترکیه است. به طور میانگین هزینه یک دانشجوی بین المللی برای تحصیل در ترکیه به طور ماهانه 400 تا 500 دلار است که شامل هزینه های محل اقامت، غذا، لباس، سرگرمی، حمل و نقل و تلفن می گردد.
در کنار این مبلغ باید هزینه 100 تا 150 دلاری را برای خرید کتاب، مایحتاج درسی و هزینه های اداری و اجرایی دانشگاه در نظر گرفت.
البته باید این موضوع را یادآوری کنیم که هزینه های زندگی دانشجوی در حال تحصیل در ترکیه براساس شهر و محل استقرار، سبک زندگی و مقطع و رشته تحصیلی فرد متغیر است. در ادامه به توضیح تقریبی میانگین هزینه های زندگی دانشجویان در حال تحصیل در ترکیه در هر ترم تحصیلی می پردازیم:
هزینه های کلی دانشجو در هر ترم
خوابگاه، خانه | 1500 تا 2000 دلار (شامل رهن اتاق یا خانه) |
غذا | 1100 دلار |
حمل و نقل | 300 دلار |
حمل و نقل | 300 دلار |
کتاب و مایحتاج تحصیلی | 150 دلار |
غذا
منوی دانشجویی | در حدود 5 لیر |
نان | 1.25 لیر |
آب برای هر لیتر | 1.5 لیر |
میوه و سبزیجات برای هر کیلو | از 2 تا 10 لیر |
برنج و پاستا برای هر کیلو | از 2 تا 4 لیر |
شکر و نمک برای هر کیلو | در حدود 4 لیر |
چای و کافی برای هر فنجان | 2 تا 5 لیر |
هزینه های متفرقه
بلیط سینما | 15 لیر |
بلیط کنسرت | از 25 لیر |
آرایشگاه | از 15 لیر |
حمل و نقل
بلیط اتوبوس دانشجویی | 1.5 لیر |
بلیط مینی بوس از تسی به کادیکوی | 7 لیر |
تاکسی از تکسیم به بشیکتاش | 13 لیر |
در مجموع می توان اینطور گفت که با توجه به هزینه های بسیار مناسب زندگی و تحصیل در ترکیه در کنار امکان داشتن کار دانشجویی، ادامه تحصیل در این کشور فرصتی عالی برای افرادی است که به دنبال ادامه تحصیل در دانشگاه های با کیفیت خارجی، با مدارک معتبر بین المللی به همراه هزینه های معقول و موجه هستند.
دپارتمان پذیرش تحصیلی گروه شرکت های خبرنگاران همیشه آماده ارائه مشاوره رایگان و تخصصی و خدمات متنوع دریافت کارت اقامت و پذیرش تحصیلی از برترین کالج ها و دانشگاه های دولتی و خصوصی کشور ترکیه به شما عزیزان است.
منبع: نیلگامپریها: مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.