مـاک با برند اوستا اصغر
به گزارش مجله سلو بلاگ، برخلاف علاقه پدرم به درس و تحصیل علم، من به کارهای فنی علاقه داشتم و درس و مدرسه را رها کردم. کارم را از پادویی، آهنگری و تعمیر اتومبیل شروع کردم. آنقدر علاقه مند کار فنی بودم که از صبح تا غروب در یک دکان و از غروب به بعد هم در دکان دیگری کار می کردم. میان مکانیکها به اوس اصغر معروف بودم.
خبرنگاران- محمدرضا محمدی تاش: این چند سطر بخش کوتاهی بود از مصاحبه مرحوم اصغر قندچی پدر صنعت کامیونسازی ایران که کارخانه ایران کاوه را در خیابان قزوین حوالی دوراهی قپان راه اندازی کرد؛ مردی که در دوران جنگ تحمیلی در انتقال تانک و ماشین آلات سنگین به جبهه ها خدمات ارزشمند و حیاتی برای رزمندگان انجام داد. قندچی در سال 1395 تندیس و نشان کارآفرین برتر موسوم به امین الضرب را از دست معاون اول رئیس جمهوری به عنوان بنیانگذار شرکت ایران کاوه و پدر کامیون سازی ایران دریافت کرد. در این گزارش نگاهی به زندگی این کارآفرین هم محلی داریم.
- طفل گریز پای درس و مدرسه
اصغر قندچی سال 1307 در محله قنات آباد تهران حوالی میدان اعدام سابق و میدان امام خمینی(ره) در یک خانواده 8 نفره دیده به دنیا گگردد. خاندان قندچی از بازاری های اصیل تهران بودند و پدر اصغر وکیل دادگستری بود. اصغر فرزند سوم و پسر ارشد در میان 5 پسر و 3 دختر بود. بالطبع پدر و مادر برای پسر ارشد خانواده آرزوها و برنامه های زیادی داشتند تا او هم راه پدر را ادامه دهد و حرفه پدر را انتخاب کند و وکیل سرشناسی گردد. درس خواندن و تحصیل برای خانواده قندچی یک ارزش بود. در روزگاری که تحصیل برای دختران رسم نبود، خواهران اصغر همگی درس خوانده بودند و برادرانش دارای تحصیلات عالی بودند که معروف ترین آنها احمد قندچی، دانشجوی دانشگاه فنی و یکی از 3 شهید معروف روز 16 آذر 1332 در جریان اعتراض دانشجویان علیه سفر نیک سون به تهران بود. اما اصغر با همه هوش و استعداد و ذهن فعال و پویایی که داشت طفل گریز پای درس و مدرسه بود. علاقه ای به درس خواندن و نشستن پشت میز و نیمکت مدرسه را نداشت و قصه فرارهایش از درس و مدرسه نقل محافل همه دوستان و آشنایان و اقوام بود.
- خیابان قزوین، پاتوق ماشین های چپی
اصغر هر اندازه از درس و مدرسه گریزان بود، به همان اندازه شیفته کار بود. او در کودکی پدرش را از دست داد و پدرعظیم و عموها عهده دار مخارج خانواده آنها شدند. به همین دلیل به اجبار تا کلاس هفتم بیشتر درس نخواند و خیلی زود درس و مدرسه را رها کرد و وارد بازار کار شد. اما اینکه چطور به حرفه مکانیکی قدم گذاشت، حکایت جالبی دارد. او روزی از سر کنجکاوی با مستأجر خانه پدری اش به محل کار آقای همسایه که گاراژ مکانیکی بود، می رود و از همانجا شیفته پیچ و مهره و آچار و حرفه مکانیکی می گردد. مرحوم قندچی در یکی از مصاحبه هایش تعریف می نماید: برخلاف علاقه پدرم به درس و تحصیل علم، من علاقه مند کارهای فنی بودم و درس و مدرسه را رها کردم.او بعد از مدتی شاگردی، در کارگاه عظیم تری با تکنسین هایی از جمهوری چک و روسیه و آلمان همکاری می نماید. اما درپایان جنگ دنیای دوم زمانی که هنوز 16 سال بیشتر نداشت، کارگاه تعطیل شد.
تعطیلی کارگاه فرصت خوبی شد تا اصغر نوجوان با راه اندازی گاراژ کوچکی در خیابان قزوین همه آموخته هایش را روی دایره بریزد و مکانیکی منحصربه فردش را راه اندازی کند. بعد از جنگ دنیای دوم خودروهای اسقاطی امریکایی استفاده شده در جنگ که در کشورهای هند، پاکستان، مالزی، چین، و ژاپن رها شده بودند، پس از اوراق شدن، به دست واسطه ها و دلال ها به ایران فرستاده می شدند. بخشی از این خودروها از خرمشهر و آبادان راهی پایتخت و گاراژ اوس اصغر در خیابان قزوین می شدند. اصغر مکانیک سرشناسی بود و آهنگری را هم در کنار مکانیکی آموخته بود و به واسطه مهارتی که داشت، بعضی از قطعات را می ساخت یا کیفیت آنها را ارتقا می داد. آوازه هنر و گاراژ اوستا اصغر حسابی همه جا پیچید. گاراژ اوستا اصغر پاتوق ماشین های سنگین تصادفی و چپ نموده بود.
- از وصله پینه تا راه اندازی خط فراوری کامیون های ماک
به گفته مرحوم قندچی او روزهای نخست کارش وصله پینه و سر هم کردن قطعات سالم خودروهای اسقاطی را انجام می داد تا اینکه کم کم بر اثر تجربه و قوه خلاقیتی که داشت، توانست تغییراتی در کامیون های خارجی متناسب با شرایط و اقلیم جغرافیایی ایران ایجاد کند. برای نمونه رادیاتورهای کامیون ها را عظیم تر می کرد تا در جاده های طولانی و گرم و کویری ایران جوش نیاورند. موتوری با قدرت 150 اسب بخار را روی کامیونی با قدرت 120 اسب بخار می بست و تقویتش می کرد. یا در شرایطی که پمپ های بنزین در جاده های کشور فاصله زیادی از هم داشتند، برای حل مشکل سوخت کامیون های ماک، باکی با ظرفیت بیشتر روی این خودرو سوار کرد تا دیرتر احتیاج به سوخت گیری پیدا نمایند. به واسطه کسب چنین مهارت هایی دایره فعالیت های قندچی گسترده شد و دکان 3 مترمربعی او به تدریج توسعه پیدا کرد و به 15 متر و 30 متر و 100 متر و 500 مترمربع رسید. در دل همین گاراژ خیابان قزوین، خط فراوری کامیون های ماک مناسب سازی شده در کشور را راه اندازی کرد. این خط فراوری و این همه مهارت و نبوغ باعث تحسین بسیاری از فراورینمایندگان آمریکایی شد.
- ایران کاوه در دل کارونسراهای خیابان قزوین
در اوایل دهه 40 شمسی دولت وقت برای اجرای بعضی سیاست های مالی و توسعه کشور به فکر راه اندازی خط فراوری کامیون در کشور می افتد. اما کلید آغاز کار دست استاد اصغر بود تا با مهارتی که در طراحی و ترکیب قطعات کامیون داشت، فوت کوزه گری را برای راه اندازی کارخانه بدمد. رضا احتیاجمند معاون وقت وزیر صنایع و مسئول اجرای پروژه، با هیئتی راهی خیابان قزوین و راسته تعمیرکاران کامیون می گردد. انگشت اشاره همه به سوی استاد اصغر قندچی جوان می رود و آنها پرسان پرسان به سرنخ اصلی ماجرا می رسند. حالا نوبت استاد اصغر است تا با توضیح هنرش باعث تحسین و حیرت معاون وزیر صنایع و هیئت همراهش گردد.
همین موضوع بهانه ای می گردد تا قندچی جوان یک کارخانه فراوری کامیون را در کشور مدیریت و راه اندازی کند. شرکت ایران کاوه در واقع کارخانه فراوری کامیون های ماک مناسب سازی شده با شرایط ایران بود.
- تعمیر تانک برهای ارتش در دوران دفاع مقدس
در دوران جنگ تحمیلی قندچی به دعوت شهید سرلشکر فلاحی، فرمانده نیروی زمینی ارتش، به دفتر او می رود تا در روزهای سخت کوران جنگ تحمیلی، از عظیم ترین بحران فرماندهان جنگ گره گشایی کند. به گفته تیمسار فلاحی، در آن روزها مهم ترین احتیاج کشور تانک بر بود که تانک های ارتش را به منطقه برسانند. ارتش برای ساخت تانک بر از قندچی یاری می خواهد و او اعلام می نماید که ارتش 560 تانک بر دارد. ارتش پاسخ می دهد که همه تانک برها از کار افتاده اند. قندچی هم قول مساعد راه اندازی مجدد همه تانک برهای خراب و ازکار افتاده را می دهد. صبح روز بعد همراه همکارانش به مقر تانک برهای اسقاطی ارتش می رود و بعد از چندین ساعت کار بی وقفه همراه همکارانش ده ها خودرو تانک بر را راه می اندازد و تحویل ارتش می دهد و بدین ترتیب امکان انتقال تانک ها و تجهیزات سنگین ارتش به جبهه فراهم می گردد.
- نشان افتخار
پدر صنعت کامیون سازی ایران، اصغر قندچی، در 23 بهمن 1395 به پاس خدمات ارزنده حرفه ای در روزهای سخت کشور و خدمت به صنعت، تندیس و نشان کارآفرین برتر موسوم به امین الضرب را از دست معاون اول رئیس جمهور حسن روحانی دریافت می نماید. مرحوم قندچی بنیانگذار شرکت ایران کاوه در هفتم مرداد 1398 در سن 91 سالگی به آسمان ابدیت پرواز می نماید، اما نام و خدمات او در صنعت کامیون سازی ایران همواره ماندگار است.
منبع: همشهری آنلاینbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا
pariha.com: پریها مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.