گزارش، برده داری نوین در عربستان؛ از سوءاستفاده زنان تا پرکردن خزانه دولتی با پول مهاجران
به گزارش مجله سلو بلاگ، کارگران خارجی به ویژه زنان در عربستان سعودی در شرایط برده داری و عدم برخورداری از ابتدایی ترین حقوق انسانی زندگی می کنند.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، جدیدترین آمارها نشان می دهد از مجموع حدود 56 میلیون نفری که در شش کشور شورای همکاری خلیج فارس یعنی عربستان ، امارات ، بحرین ، کویت ، عمان و قطر زندگی می کنند ، بیش از 28 میلیون و 600 هزار نفر و به عبارتی 51 درصد کل جمعیت را کارگران خارجی تشکیل می دهند. بر اساس این آمارها از جمعیت 33 میلیون و 400 هزار نفری عربستان هم بیش از 12 میلیون و 600 هزار نفر یعنی 48 درصد جمعیت این کشور، کارگر خارجی هستند.
جدیدترین خبرها و تحلیل های ایران و جهان را در کانال تلگرامی خبرنگاران بخوانید. (کلیک کنید)
جدیدترین خبرها و تحلیل های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی خبرنگاران بخوانید. (کلیک کنید)
تکرار برده داری در عربستان
اگرچه از سال 1964 به طور رسمی برده داری در عربستان ممنوع شده اما بسیاری از کارگران خارجی در این کشور در حال حاضر در شرایطی مشابه برده ها زندگی می کنند و به طور معمول گزارش های مستندی منتشر می شود که نشان می دهد کارگران خارجی در این کشور با مسائلی مانند کار بیش از حد، خستگی، شکنجه و حتی محرومیت آب و غذا روبرو هستند.
سالهاست که کارگران خارجی به دلیل شرایط حاکم بر عربستان، در بدترین شرایط زیستی به سر می برند و در حالی که آمار کارگران خارجی به ویژه زنان به عربستان در سال های اخیر افزایش قابل توجهی یافته است، اما تعداد کمی از آنان پیروز به یافتن شغل و موقعیت خوب در این کشور شده اند، در حالیکه شرایط بسیاری از آنان اسفناک و ناامید کننده است و کسی هم حاضر نیست برای آنها کاری انجام دهد.
بیشتر این کارگران از کشورهای فقیری همچون سریلانکا، فیلیپین، نپال، پاکستان و موریتانی تنها با هدف فرار از فقر و فلاکت حاکم بر کشورهایشان و بهتر شدن شرایط زندگی شان به عربستان آمده اند و حاضر شده اند در مقابل دریافت مبالغ ناچیز، ساعات طولانی برای اربابان سعودی خود کار کنند، با این حال کارفرمایان سعودی آنها حاضر نیستند همین مبلغ ناچیز را به موقع و به طور کامل به آنها پرداخت کنند و در صورتی که چنین درخواستی از سوی آنها مطرح شود، به بدترین شکل با آنها رفتار می شود و هیچ پشتوانه حقوقی محکمی برای دفاع از خود در برابر ظلم و ستم کارفرمایان خود در عربستان ندارند.
در آگوست 2019 سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارشی گفت که مسئولان سعودی کارگران را بدون هرگونه تخلفی مجازات می کنند و در حق آنها جانب انصاف را رعایت نمی کنند و حقوق تضمین شده آنها بر اساس قوانین و منشورهای بین المللی را به آنها نمی دهند. این درحالی است که منشورهای بین المللی حقوق کارگران در زمینه دستمزد، خوش رفتاری، عدم پیگرد و حق رجوع به دستگاه قضایی و وکیل دریافت را تضمین کرده است.
شرایط اسفناک کارگران خارجی زن در عربستان؛ از شکنجه و تحقیر تا مرگ
بسیاری از کارگران زن با امید به دست آوردن پول بیشتر و تأمین معاش خانواده، کشور خود را ترک و به عربستان سعودی سفر کرده اند اما تعداد زیادی از آنان در این کشور حتی در برابر کارفرمایان خود نیز از مصونیت و حقوق قانونی برخوردار نیستند.
برای بسیاری از این کارگران زن هرگونه اقدام قانونی علیه کارفرمایان غیرممکن بوده و این کارگران حتی قادر به فرار از این شرایط و نجات خود نیستند. این در حالی است که اگر آنها در عربستان بدون مدارک و مستندات کافی دستگیر شوند مجبور به پرداخت جریمه های سنگین خواهند بود و در بسیاری از موارد این کارگران خارجی بدون فهمیدن این مطلب که جرمشان چیست برای مدت طولانی در زندان می مانند.
در سال 2010 یک کارفرمای سعودی، خدمتکار زن منزلش را با وسیله آهنی مورد ضرب و شتم قرار داد و آن را به سرش کوبید که این به مرگ وی منجر شد.
این حادثه هولناک در مدینه منوره رخ داد و فرزند کارفرمای سعودی اعتراف کرد که مادرش با کوبیدن وسیله آهنی بر سر خدمتکار آسیایی شان به نام سیتی سلام 22 ساله باعث مرگ وی شد، این در حالی بود که زن سعودی در تحقیقات مدعی شده بود که این خدمتکار آسیایی از بالای ساختمان خود را پرتاب و خودکشی کرده است.
این حادثه به قدری تکان دهنده بود که پای وزیر امور زنان و حمایت از بچه ها اندونزی را به عربستان کشید، وزیر اندونزیایی با حضور در بیمارستان ملک فهد، جسد سوخته و سر متلاشی شده این خدمتکار اندونزیایی و دیگر اعضای مجروح وی را از نزدیک مشاهده کرد.
مقامات اندونزیایی در پی این حادثه، سفیر سعودی در جاکارتا را به وزارت خارجه احضار کردند و دولت اندونزی هم همان زمان از تصمیم قریب الوقوع خود برای منع سفر کارگران منزلی به عربستان خبر داد.
شکنجه یک خدمتکار زن اندونزیایی دیگر تا سر حد مرگ به عنوان نمونه دیگری از نقض حقوق کارگران خارجی در عربستان ثبت شده است، ماجرا از این قرار بود که یک زن و مرد سعودی، کارگر خارجی خود را به مدت یک ماه کامل به طرز وحشیانه ای شکنجه کردند که منجر به بیماری کشنده ای موسوم به قانقاریا شد(التهاب و عفونت اندام های بدن به علت بروز مسائل خون رسانی منجر به این بیماری کشنده می شود) که پزشکان بیمارستان الشمیسی ریاض ناچار به قطع دست ها و پاهای این زن اندونزیایی که مبتلا به این بیماری کشنده شده بود، شدند.
در سپتامبر 2016 پایگاه خبری هسپرس مغرب گزارش داد که یکی از خدمتکاران مغربی به نام منا، دختری 30 ساله به مدت بیش از 6 ماه در زندانی در شهر القریات در منطقه الجوف عربستان بدون هرگونه اتهام روشن و بدون محاکمه عادلانه زندانی شد، این دختر مغربی فقط به خاطر تلاش برای شکایت از کارفرمای سعودی اش به زندان افکنده شد.
رسوایی سعودی ها در سوءاستفاده از کارگران خارجی زن
ظلم و بدرفتاری سعودی ها با کارگران و خدمتکاران خارجی با اقدام نفرت انگیز و غیر انسانی یک شرکت کاریابی سعودی به اوج خود رسید. هنگام برگزاری نمایشگاهی در شهر ظهران، این شرکت سعودی چند خدمتکار زن آسیایی را به شیوه تحقیرآمیز در کنار تصویر بزرگ آگهی عرضه و فروش آن هم به صورت ساعتی به معرض دید بازدیدکنندگان قرار داد.
ساره لیا ویتسن مدیر اجرایی بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در دیده بان حقوق بشر از اقدام کارفرمایان سعودی در حبس کارگران زن در اتاق ها برای مدت طولانی در شرایط نامناسب خبر داد که این پدیده به صورت گسترده در عربستان رواج دارد. در یکی از این موارد، حدود 100 زن هندی، سریلانکایی و فیلیپینی هر کدام به صورت نوبتی، 12 ساعت به مدت 6 روز پیاپی هفته کار می کنند، آنها به نظافت بیمارستان های جده دست می زنند و در پایان هر روز کاری، این تعداد زن به ساختمان های مملو از جمعیت شبیه خوابگاه های دانشجویی بازگردانده می شوند به طوری که هر 14 خدمتکار زن در یک اتاق کوچک اسکان داده می شوند و درهای این اتاق ها هم قفل می شود، کارگران خارجی طی مدت قرارداد خود که دو یا سه سال طول می کشد از هر گونه آزادی حرکت و تردد محروم می شوند که دیده بان حقوق بشر این نوع رفتار سعودی ها را یک جنایت خوانده است.
در 28 سپتامبر 2019 سایت میدل ایست آی گزارش داد که کارگران زن بنگلادشی به دلیل آزار و اذیت جنسی از عربستان فرار می کنند. براساس این گزارش، اظهارات 111 زن بنگلادشی که عربستان را ترک کرده اند حاکی از آن است که 35 درصد از زنان کارگر به دلیل تجاوزجنسی و آزار جسمی به بنگلادش بازگشته اند. در این گزارش آمده است که زنان کارگر به 11 دلیل از کارفرمایان سعودی خود فرار می کنند که عبارتند از: سوء استفاده های جنسی، محرومین از غذا و تعطیلات، محرومیت از مرخصی استعلاجی و عدم پرداخت دستمرد.
در همین زمینه یک تبعه خارجی مقیم عربستان در مطلبی در فضای مجازی با عنوان دلایل نفرت جهانیان از سعودی ها چنین نوشته است: می گویند چرا جهان از سعودی ها تنفر دارد، پیش از آنکه دلایلش را به برادران سعودی ام بگویم، باید بگویم من خوب می دانم که اوضاع برخی سعودی ها اصلا رضایت بخش نیست، بیکاری فراگیر شده و حکومت و شمار زیادی از شهروندان در این زمینه مقصر هستند، ولی چرا باید به دیگران ظلم کنیم، امروز ما شاهد هجمه احمقانه و کورکورانه ای به خارجی های مقیم عربستان و حملات پراکنده علیه آنها همچون پاره کردن برگه اقامت و اخراج آنها هستیم.
پول کارگران خارجی در جیب مقامات سعودی
این موارد تنها بخشی از رنج و دردهای کارگران مرد و زن خارجی در عربستان سعودی به شمار می رود که در سال های اخیر شمار زیادی از آنها تصمیم به ترک این کشور گرفته اند. از سال 2017 و هم زمان با آغاز دوران ولیعهدی محمد بن سلمان حدود 2 میلیون کارگر خارجی بر اثر فشارهای اقتصادی ناشی از گرانی و افزایش بهای سوخت و همچنین گسترش دامنه بیکاری در کنار شرایط وخیم زندگی کارگران خارجی، عربستان را ترک کرده اند. از ابتدای سال 2017 تا به امروز، دولت سعودی عوارض و اقتصادیاهای سنگینی را برای اقامت و سکونت کارگران خارجی در این کشور وضع کرده است.
حکومت عربستان در اقدامی که از ماه ژوئیه سال 2018 آغاز کرد، از هر وابسته و همراه کارگران خارجی شاغل در بخش خصوصی، ماهانه مبلغی حدود 26 دلار آمریکا اقتصادیات می گرفت که در سال جاری این مبلغ به بیش از 100 دلار در ماه رسیده که کارگران از عهده پرداخت آن برنمی آیند.
منبع: خبرگزاری تسنیمپریها: مجله گردشگری، خبری، موفقیت، آشپزی و سرگرمی میباشد.